Kryptoala kasvaa – tiedosta huijauksesta varoittavat merkit

Kryptoala kasvaa – tiedosta huijauksesta varoittavat merkit

Kryptovaluuttojen perustamisen jälkeen vuonna 2008 ne ovat yhdessä muiden kryptovarojen ja lohkoketjutekniikkan kanssa sekoittaneet tapaa, jolla ajattelemme rahaa ja hajautettuja järjestelmiä. Teknologioiden yleistyminen on lisääntynyt, kryptoprojekteihin on tehty enemmän investointeja ja alan laillisuus on parantunut. Suuret yritykset ovat sisällyttäneet kryptovaluutat salkkuihinsa ja viimeaikainen Bitcoinin ja Ethereumin markkinanousu houkuttelee nyt uusia sijoittajia.

Kryptojen luonteen ja niiden tarjoaman arvon selkiydyttyä, vaikutti siltä ettei mikään pysäyttäisi niiden eteenpäin marssia, paitsi ehkä huijaukset, jotka voisivata aiheuttaa koko alan kaatumisen.

Kryptoalan kasvaessa myös siihen kohdistuvat huijaukset alkoivat lisääntyä. Äskettäin julkaistussa Crypto Investor Scam Report -raportissa kerrotaan, kuinka sijoittajilta on varastettu yli 16 miljardia dollaria erilaisten huijausten kautta aina vuodesta 2012 asti. Kryptojen sääntelemättömyydestä johtuen, ne ovat rahaa, jota nämä sijoittajat eivät voi saada enää takaisin. Härskiä on myös se, että kyseiset hankkeet hyödynsivät tarkoitushakuisesti tietämättömiä sijoittajia, ja monet hankkeiden takana häärineet tahot hävisivät yhdessä yönseudussa. Jälkeen jäi vain viesti, jossa todettiin heidän ottaneen rahat ja juosseen. Jotkut tekijät saatiin kiini ja pidätettiin, mutta monet ovat edelleen teillä tietymättömillä.

Tarkastellessamme esimerkkejä suurista kryptohuijauksista näemme yhteisen nimittäjän: Lupaus korkeasta tuotosta. Tämä voi tapahtua esimerkiksi sijoittamalla rahaa yhden henkilön luomaan erityiseen kaupankäyntiohjelmistoon tai monitasoiseen markkinointijärjestelmään, jossa sijoittajat saavat palkkioita uusien jäsenien houkuttelusta. Huijaus voi tapahtua myös kryptoprojektien kautta, joissa niiden kolikoilla ei ole mitään varsinaista käyttötarkoitusta.

Seuraavassa muutamia asioita, jotka ovat osoittautuneet ns. punaisiksi lipuiksi kryptoalalla.

Rikastu nopeasti korkealla tuotolla

Jotkut suurimmista kryptohuijauksista, kuten BitConnect ja PlusToken, antoivat valtavia lupauksia korkeasta tuotosta – ylöspäin 1% päivässä, mikä on erittäin lupaavaa, mutta kestämätöntä. Vaikka monet korkean riskin sijoitukset tuottavat korkeaa tuottoa, tällaista tuottoa lupaavat kryptoprojektit päätyvät yleensä vain lainaamaan edestakaisin sijoittajilta ilman tunnettua kolikkoa tai rakennetta todellisen tuoton tekemiseksi. Korkeat tuotot tunnetuilla kolikoilla, kuten Bitcoin ja Ethereum, on oma asiansa, mutta tällaisia lupauksia tekevistä uusista ei-tunnetuista kolikoista ja kryptoprojekteista kannattaa pysytellä erillään.

Ei kuvauspaperia (white paper) tai todistettua mallia

Jokaisella kryptohankkeella tulisi olla kuvauspaperi tai todiste konseptista, joka osoittaa sen mitä projektilla halutaan saavuttaa. Satoshi Nakamoton vuoden 2008 kuvauspaperi, joka perusti Bitcoin- ja blockchain-tekniikan, katsotaan vesitiiviiksi ja se asettaa alan standardin muille kryptohankkeille. Sijoittajan pitäisi olla varuillaan, jos kuvauspaperi on huonosti laadittu, ei hyvin harkittu, plagioitu ja varsinkin jos sitä ei ole lainkaan. Sama koskee toimivaa liiketoimintamallia. Voiko kryptoprojekti osoittaa, että he pystyvät tekemään sen mitä lupaavat? Miten kolikoiden käyttöönotto on ajateltu tapahtuvan ja mikä on lohkoketjun tilanne? Jos näihin ei ole vastauksia, se voi olla merkki siitä, että projekti on olemassa vain hypenä eikä oikeasti.

Projektin takan on hämärä tiimi ilman uskottavuutta

Ota selvää kryptoprojektin takana olevasta tiimistä. Onko tiimi suurempi kuin yksi henkilö, joka väittää luoneensa erityisen kaupankäyntiohjelmiston tai joka lupaa hoitaa kryptoportfolion puolestasi? Etsi vankka tiimi, jolla on monipuolinen, uskottava tausta ja joka on todennettavissa muiden sivustojen kautta. Luonnollisesti suuri varoitusmerkki on, jos tiimillä on ollut rikollista toimintaa, kuten oli WoToken-huijauksen takana olleella joukolla. BitConnect-huijauksesta opittu varoitusmerkki on myös se, jos projektin takana ei ole ketään tai he haluavat pysyä nimettöminä.

Valtavat kampanjat ja hype

Kryptoprojektin järjestäessä valtavia kampanjoita, räiskyviä tapahtumia ja jäädä hyötymättä (FOMO) heidän mahtavasta projektistaan tyyppisen pelon lietsonta ovat selkeitä varoitusmerkkejä. Tyypillisesti salamavalot ja fanfaarit peittävät sen tosiasian, että projektilla ei ole toimivaa liiketoimintamallia eikä tarvittavaa tietoa tai kokemusta. Valitettavasti hype voi olla joillekin suuri houkutus ja se saattaa aiheuttaa pelkoa siitä, että he jäävät syrjään seuraavasta suuresta asiasta. Taitavien sijoittajien mielestä se on kuitenkin selkeä varoitusmerkki.

Tuottoja saadaan vain uusia jäseniä hankkimalla

Varottavia kryptohankkeita ovat myös ne, joissa sijoittajat voivat ansaita todellista tuottoa vain jäsenhankinnan kautta, eivätkä niinkään varsinaisen projektin synnyttämistä tuloksista. Tällainen rakenne on sekä pyramidijärjestelmien että verkostomarkkinointijärjestelmien perusta. Niissä molemmissa järjestelmät toimivat vain niin kauan kuin uusia jäseniä löytyy sijoittamaan niihin.

Eteenpäin katsoen

Kryptovaluutta-ala tukeutuu sijoittajiin, jotka auttavat kryptoja institutionalisoitumaan ja saamaan lisää uskottavuutta sekä legitiimiä markkinoilla. Vaikka huijausprojekteja on todella olemassa, pystyvät tiedostavat sijoittajat havaitsemaan ne ja ohjaamaan rahansa kohti kannattavia ja todellisia hankkeita, jotka vievät koko alaa eteenpäin.

Tämä artikkeli pohjautuu Cryptoslate.com-sivustolla julkaistuun artikkeliin:
https://cryptoslate.com/crypto-is-booming-here-are-5-ways-to-make-sure-you-dont-get-scammed/

Crypto Investor Scam Report:
https://xangle.io/research/600f829ccda050fbf6a6ba0f