Maltan ”blockchain-saari” -strategia vastatuulessa

Maltan ”blockchain-saari” -strategia vastatuulessa

Maltan ”blockchain-saari” -strategia heikkenee pankkien kieltäytyessä osallistumasta hankkeeseen.

Maltan talous- ja työllisyysministeri Clyde Caruana on todennut suunnitelman ”blockchain-saareksi” tulemisesta olevan vaikeuksissa, sillä harvat pankit ovat osoittaneet halukkuutta yhteistyöhön kryptoyritysten kanssa.

Caruana totesi paikalliselle tiedotusvälineelle Lovin Maltalle, että harvat paikalliset yritykset ovat onnistuneet saamaan pankkikumppania todeten: ”Perinteiset pankit ovat torpanneet blockchainin jo sen alkuvaiheessa.”

Caruana korosti tarvetta investoida paikallisesti tarvittavien taitojen rakentamiseen kukoistavan blockchain-sektorin tukemiseksi, sanoen: ”Potentiaalia on (olla blockchain-saari), mutta jos haluamme saada sen toteutumaan, työtä on tehtävä enemmän.”

Maltan parlamentti hyväksyi lohkoketjusäädökset vuonna 2018 osana pyrkimyksiään nousta kryptojen ja DLT:n (hajautettu kirjanpito) globaaliksi keskukseksi. Saaresta tuli nopeasti koti tuolloin maailman suurimpien kryptopörssien, Binance ja OKEx, toimipisteille.

Entisen Maltan pääministerin Joseph Muscatin eroaminen helmikuussa 2020 sai kuitenkin aikaan ilmoituksia, joiden mukaan Maltan rahoituspalveluviranomainen ei ollut myöntänyt toimilupaa yhdellekään kryptoyritykselle.

Vaikka Maltan uusi hallinto on julkisesti vahvistanut sitoutumisensa Maltan perustamisesta globaaliksi kryptokeskukseksi, edistyminen on edelleen hidasta.

Crypto.com on ensimmäinen yritys, joka sai lisenssin Maltan paikalliselta finanssivalvonnalta 24. marraskuuta. Crypto.com tarjoaa käyttäjilleen maksukortteja sekä kryptopörssipalveluita.

Lähteet:
Lovin Malta: https://lovinmalta.com/news/watch-rip-blockchain-island-new-minister-injects-dose-of-realism-into-maltas-crypto-dream/
Cointelegraph: https://cointelegraph.com/news/malta-s-blockchain-island-strategy-falters-as-banks-refuse-to-play-ball