Stacks-pääverkon avaus mahdollistaa DeFin ja älysopimukset Bitcoinille

Stacks-pääverkon avaus mahdollistaa DeFin ja älysopimukset Bitcoinille

Stacks, aiemmin Blockstack – avoimen lähdekoodin verkko hajautettujen sovellusten rakentamiseen – on kunnianhimoinen visio älysopimusten ja hajautetun rahoituksen (DeFi) tuomisesta Bitcoin-verkkoon.

Torstaina kehittäjäyhteisö juhli Stacks 2.0:n julkaisua. Se on työkalupaketti, jonka avulla kehittäjät voivat rakentaa Bitcoin-ympäristöön.

Stacks 2.0 kuvataan layer-one-lohkoketjuksi, jolla on natiivi silta Bitcoiniin. Työkalupaketti perustuu Clarity-älysopimuskieleen, joka on Blockstackin ja Algorandin tukema yhteinen avoimen lähdekoodin protokolla.

Kokonaiskuvassa Stacks 2.0:n lanseeraus on merkittävä useista syistä. Se laajentaa Bitcoinin komentosarjakieliä tuoden kehittäjille mahdollisuuden rakentaa älysopimuksia ja muita innovatiivisia työkaluja lohkoketjun päälle. Lisäämällä käyttökohteita Bitcoiniin, Stacks 2.0 saattaa laskea kilpailevien ketjujen arvoa. Tämä voisi entisestään vahvistaa Bitcoinin hallitsevaa asemaa maailman suurimpana lohkoketjuna ja kryptovaluuttana.

Stacksin perustaja ja Hiro PBC:n toimitusjohtaja Muneeb Ali on kertonut, ettei Bitcoin-verkon optimointi välttämättä tarkoita muiden älysopimusalustojen loppua, vaan pikemminkin tuo uusia vaihtoehtoja.

Kuten missä tahansa, erilaiset työkalut eri tavoitteisiin”, hän sanoi. ”Ne, joilla on tiettyjä tavoitteita, valitsevat todennäköisesti Bitcoinin, ne, joilla on erilaiset tavoitteet tai toimivat eri tavalla tai eri ympäristössä, voivat valita muuta”.

Lisäksi Ali sanoi:

Stacks 2.0:n lanseeraus merkitsee tulevaisuutta, jota monet eivät uskoneet mahdolliseksi, tulevaisuutta, jossa ihmiset voivat rakentaa Bitcoin-verkostoon ja tuoda siihen innovatiivisia ideoitaan täyden potentiaalin valjastamiseksi”.

Stacks 2.0 julkaisua edelsi useita kuukausia kestäneet testaukset ja auditoinnit. Niissä keskityttiin siirron todistamiseen (Proof-of-Transfer, PoX) ja protokollan uuteen konsensusmekanismiin. Uutena louhintatapana PoX käyttää proof-of-work-konsensusta uusien lohkoketjujen luomiseen.

Ali sanoi, että PoX ”on potentiaalinen mahdollistamaan Bitcoinin ympärillä olevan talouden ja todella turvaamaan Internetin tulevaisuuden Bitcoinin lohkoketjussa”.

Bitcoinin 700 miljardin dollarin markkina-arvo tulee lähes kokonaan sen turvasatamana olemisen perusteella. Matkan varrella on käynnistetty lukemattomia projekteja täyttämään Bitcoinissa havaittu puute – älysopimukset, DApps ja viime aikoina DeFi.

Blockstack uskoo, että sen innovaatio voi auttaa aktivoimaan satoja miljardeja passiivista Bitcoin-pääomaa:

Tätä valtavaa määrää likviditeettiä voidaan käyttää rakentamaan Bitcoin DeFi -sovelluksia, jotka tukeutuvat Bitcoinin ja Clarity-kielen turvallisuuteen”.

Ali kertoi, että suurin osa Bitcoin-verkon pääomasta on ”yksinkertaisesti istuu lompakossa”. Ethereumin kaltaisissa verkoissa pääoma otetaan käyttöön erityisesti DeFi:ssä. Hän lisäsi:

Uskomme, että Stacks 2.0:n työkalut antavat kehittäjille mahdollisuuden rakentaa enemmän asioita, joita ihmiset voivat käyttää BTC:hen tallentamillaan varoilla”.

Vaikka Bitcoin on tullut vahvaksi digitaaliseksi kullaksi, Stacks 2.0 yrittää tuoda siihen enemmän hyötyominaisuuksia kuin mitä siinä alunperin on. Bitcoinilla voisi olla muitakin käyttökohteita kuin olla vain turvasatamana.

Luulen, että se voi parantaa Bitcoin-tarinaa”, Ali sanoi. Sen lisäksi, että se tekee Bitcoinista arvokkaamman, ”Stacks 2.0 auttaa Bitcoinia siirtymään eteenpäin, olemasta vain digitaalista kultaa tai reservivaluuttaa. Sen sijaan se voi olla perusta paremmalle internetille”.

Aiheesta uutsioi:
https://cointelegraph.com/news/stacks-mainnet-launch-brings-smart-contracts-and-defi-to-bitcoin

Lisätietoja Stacks-projektin verkkosivuilta:
https://stacks2.com/