Kryptovaluuttojen ostaminen

Kryptovaluuttojen hankkimiseksi on erilaisia tapoja. Voit hankkia tehokkaan tietokoneen ja aloittaa kryptovaluutan louhimisen. Louhinnalla tarkoitetaan prosessia, jossa lohkoketjua ylläpitävät tietokoneet ratkovat kilpaa matemaattisia yhtälöitä ja ensimmäisenä tehtävän ratkaissut saa palkkion. Tämä alkuperäinen Proof-of-Work -nimellä tunnettu tapa on nykyisin varsin vaativa prosessi ja vaatii huomattavan järeän laitteiston. Bitcoinin tapauksessa laitteisto ei ole ihan jokaisen kuluttajan saatavilla. Koska tämä laitteistolla tehtävä louhinta vaatii järeää kalustoa, tarkoittaa se samalla myös kasvavaa sähkölaskua.

Kryptovaluuttaa voi ansaita myös ns. steikkaamalla (staking). Tämä tapa tunnetaan myös käsitteellä Proof-of-Stake. Tässä mallissa kryptovaluutan lohkoketjun ylläpitäminen tapahtuu tokeneita steikkaamalla. Mitä enemmän lukitset tokeneita lohkoketjun ylläpitoon, sen suuremmat ovat todennäköisyydet saada palkkioita. Tässä louhintamallissa et tarvitse laiteinvestointeja eikä tarvitse pelätä myöskään sähkölaskun nousua. Steikkaamalla palkkio voi olla muutamia prosentteja vuodessa. Samalla myös omistuksen eli steikatun tokenin arvo voi nousta.

Tavalliselle kuluttajalle ylivoimaisesti helpoin ja yksinkertaisin tapa ostaa ja myydä kryptovaluuttoja on avata tili kryptopörssiin. Kryptopörssit tarjoavat myös mahdollisuuden säilyttää kryptovaluuttaa alustoilla toimivissa lompakoissa. Yksi vaihtoehto voi olla myös suomalainen Localbitcoins, jonka alusta toimii peer-to-peer (P2P) bitcoin-markkinapaikkana. Tässä mallissa käyttäjät tekevät kauppaa suoraan keskenään ja se on erityisen suosittua Venäjällä ja Latinalaisessa-Amerikassa. Uutinen aiheesta löytyy tästä.

Suomessa toimii tällä hetkellä kaksi pörssiä. Coinmotion ja Northcrypto. Maailmalla pörssejä on vaikka kuinka paljon. Mainitaan tässä niistä muutamia nimi, valtio ja perustamisvuosi mukaan luettuna.
Binance, Malta, 2017, https://www.binance.com/
Coinbase, USA, 2014, https://www.coinbase.com/
Bittrex, USA, 2014, https://global.bittrex.com/
Kraken, USA, 2011, https://www.kraken.com/
Bitfinex, Brittiläiset Neitsytsaaret, 2012, https://www.bitfinex.com/
Poloniex, USA, 2014, https://poloniex.com/
Huobi Global, Seychellit, 2013, https://www.huobi.com/
Bibox, Viro, 2017, https://www.bibox.com/
BitMart, Caymansaaret, 2018, https://www.bitmart.com/
Crypto.com, Hong Kong/Malta, 2016, https://crypto.com/

Luettelo suurimmista pörsseistä löytyy Coinmarketcap.com-sivustolta:
https://coinmarketcap.com/rankings/exchanges/

Käytännössä homma tapahtuu varsin yksinkertaisesti. Periaatteessa se menee seuraavan kuvauksen mukaisesti, mutta pörssikohtaisia eroavaisuuksia voi olla olemassa.

Palveluun rekisteröidytään täyttämällä rekisteröitymislomake, jossa kysytään tavanomaiset kysymykset kuten nimi, osoite, sähköposti jne. Lomakkeen täyttämisen jälkeen tulee yleensä vahvistusviesti sähköpostiin. Vahvistusviestin klikkaamalla prosessi jatkuu KYC-säännösten mukaisesti henkilön tunnistamisella. Tähän tarvitset kuvan esim. passistasi. Näiden toimien jälkeen saat tilisi käyttöön ja voit tehdä kryptovaluuttojen ostamisen esim. VISA- tai Mastercad-korttia käyttäen.