Kryptovaluuttojen säilyttäminen – Kryptolompakot

Kryptolompakko on kryptovaluuttojen säilytykseen tarkoitettu säilytysväline. Kryptolompakot perustuvat järjestelmään, jossa pidetään kirjaa lompakoiden välisistä transaktioista. Lompakon omistajalle annetaan sen luonnin yhteydessä kaksi avainta. Privaattiavain ja julkinen avain. Näistä privaattiavaimella todistetaan lompakon omistajuus, kun taas julkinen avain ilmaisee lompakon osoitteen. Julkinen avain voidaan jakaa muille, mutta privaattiavain on säilytettävä visusti omassa tiedossa.

Kryptovaluuttapörssit ja online-lompakot
Kryptovaluuttapörssit tarjoavat asiakkailleen mahdollisuuden säilyttää varojaan palveluihin integroiduissa lompakoissa. Tarjolla on myös nettilompakoita tarjoavia palveluita, joiden kautta varojen siirto kryptopörssiin onnistuu vaivatta. Molemmissa tapauksissa lompakon omistajuuden todistava privaattiavain jää kuitenkin palvelun haltuun. Laajasti tunnetut ja paljon käyttäjiä omaavat kryptopörssit ovat myös hakkereiden mielenkiinnon kohteena. Viime vuosien aikana onkin nähty useita tietomurtoja. Säilytettäessä vähänkin isompia summia, on suositeltavaa hankkia hardware-lompakko.

Desktop-lompakko
Online-lompakkoa turvallisempi vaihtoehto, joka on kuitenkin yhteydessä verkkoon. Tässä vaihtoehdossa omistajuuden todistava privaattiavain tallentuu lompakon omistajan koneelle eikä jää kolmannen osapuolen käsiin.

Käytönaloittaminen vaatii erillisen lompakko-ohjelman lataamisen ja asentamisen tietokoneelle. Desktop-lompakoita on saatavilla Windows-, MacOS- ja Linux-käyttöjärjestelmille. Exodus on suosittu ja helppokäyttöiseksi mainittu lompakko-ohjelma. Alla listaa muutamista muista vaihtoehdoista.

Electrum, https://electrum.org/
Exodus, https://www.exodus.io/
Atomic Wallet, https://atomicwallet.io/bitcoin-wallet
Armory, https://www.bitcoinarmory.com/

Mobiililompakko
Desktop-lompakon tapaan mobiililompakon käytön aloittaminen vaatii erillisen sovelluksen asentamisen. Mobiililompakko tallentaa privaattiavaimen käyttäjänsä puhelimeen.

Rahan lähettäminen käyttäjältä toiselle onnistuu näppärästi QR-koodeja skannailemalla. Pitkien koodirivien kirjoittaminen ja tarkastaminen voi toisinaan tuntua työläältä. Mobiililompakko soveltuukin erityisen hyvin käyttäjälle, joka käyttää kryptovaluuttaa usein vaihdon välineenä.

Turvallisuuden kannalta mobiililompakko vaatii käyttäjältään huolellisuutta, sillä lompakon omistajuuden voi menettää tilanteessa, jossa joku onnistuu varastamaan puhelimen.

Mobiililompakkoja on saatavilla niin Androideille kuin iPhoneillekin. Alla luettelo lompakoista, jotka ovat saatavilla molemmille käyttöjärjestelmille.

FreeWallet, https://freewallet.org/
Exodus, https://www.exodus.io/
Edge, https://edge.app/
Atomic Wallet, https://atomicwallet.io/
Lumi Wallet, https://lumiwallet.com/
Blockchain Wallet, https://www.blockchain.com/en/wallet

Hardware-lompakko
Nämä USB-tikun kaltaiset lompakot ovat sähköisistä kryptolompakoista kaikkein turvallisimpia. Privaattiavain tallennetaan itse laitteeseen ja turvallisuutta lisää myös se, ettei sen tarvitse olla jatkuvasti verkkoyhteydessä. Laite kytketään tietokoneeseen siksi aikaa, kunnes tarvittavat transaktiot saadaa suoritettua. Sen jälkeen se otetaan irti koneesta, jolloin se ei ole alttiina verkosta tuleville uhkille.

Vahvasta turvallisuustasosta kielii myös se, ettei tiedossa ole tapauksia, jossa käyttäjän privaattiavaimet olisi varastettu.

Riski kohdistuu lähinnä käyttäjään itseensä, jotta hardware-lompakko sekä sen tunnussanat pysyvät tallessa.

Hardware-lompakot ovat hinnaltaan noin 100 euron luokkaa. Alla linkkejä hardware-lompakkovalmistajien sivuille.

Ledger Nano S, https://www.ledger.com/
TREZOR, https://trezor.io/
KeepKey, https://shapeshift.io/keepkey/

Paperilompakko
Paperilompakon voi luoda esim. BitAddress.org-palvelussa. Lompakon luontivaiheessa on suositeltavaa, ettei tietokone ole prosessin aikana nettiyhteydessä. Itse lompakko on fyysinen dokumentti sisältäen tiedot privaattiavaimesta ja julkisesta avaimesta. Paperilompakko tekee kryptovaluuttojen säilömisen mahdolliseksi täysin ilman nettiyhteyttä. Näin ollen se ei ole myöskään hakkereiden ulottuvilla.

On sanomattakin selvää, että paperi tulee säilyttää hyvässä fyysisessä kunnossa ja vain käyttäjän saatavilla.