Mitä kryptovaluutat ovat?

Kryptovaluutta on kryptografiaan eli salakirjoitustekniikkaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta, jota ylläpidetään lohkoketjuteknologian avulla. Itse lohkoketju (blockchain) on hajautettu ja läpinäkyvä tietokanta, joka on perusta kryptovaluutan erilaisuudelle verrattuna tavanomaiseen fiat-rahaan, kuten euro tai US dollari.

Siinä missä fiat-rahaa kontrolloidaan aina keskitetysti pankkien ja valtioiden toimesta, kryptovaluutta toimii hajautetusti eikä se ole yhdenkään yksittäisen tahon kontrollissa. Lohkoketjussa liikkuva tieto mm. transaktioista ja käyttäjätileistä siirretään salakirjoitustekniikan avulla. Kaikki lohkoketjussa tapahtuvat rahan siirrot ovat peruuttamattomia ja näkyvissä muille käyttäjille. Useimpien kryptovaluuttojen osalta tiedot ovat kuitenkin anonyymejä.  Lohkoketjun hajautuksen ansiosta siihen tallennettu tieto on varmennettavissa useista lähteistä ja näin ollen sen oikeellisuudesta voidaan olla varmoja.

Lähtökohta kryptovaluuttateknologiaa luotaessa on ollut turvata yksilölle itsenäinen hallinta omaisuuteensa ja omiin tietoihinsa, ilman pelkoa siitä, että ulkopuolinen taho pääsee niihin vaikuttamaan.

Useimmat kryptovaluutat syntyvät louhimalla. Tässä prosessissa tietokone ratkaisee kerta kerralta vaikeampia algoritmeja. Aina yksittäisen ratkaisun tapahduttua syntyy uusi yksikkö kyseistä kryptovaluuttaa. Monia kryptovaluuttoja on olemassa vain jokin ennalta määrätty määrä, ja louhiminen muuttuu sitä haastavammaksi, mitä lähempänä lopullista valuutan määrää ollaan. Ennalta määritetty valuutan maksimimäärä estää sen arvon alentamisen loputtomalla uuden valuutan louhimisella. Fiat-rahan maailmassa on totuttu näkemään rahan määrän lisääntyminen inflaation vaikutuksena. Kryptovaluuttojen arvoa määrittelee niiden kysyntä ja tarjonta.

Kryptovaluutan säilyttäminen tapahtuu jokaisen käyttäjän omassa digitaalisessa lompakossa, jonka voi mieltää fiat-rahamaailmasta tuttuun pankkitiliin. Valuuttaa voidaan siirtää vapaasti tililtä toiselle ts. suoraan käyttäjältä toiselle. Rahan voi käyttää vain henkilö, jolla on tilin koodiavain hallussaan. Näin ollen ulkopuolinen taho ei pääse käsiksi toisten henkilöiden tileihin ja rahat ovat mahdollisimman hyvin tilinomistajan hallinnassa.

Tunnetuin kryptovaluutta on vuonna 2008 luotu Bitcoin. Nykyisin (joulukuu 2020) niiden määrä on kasvanut jo yli 7000:een ja uusia tulee jatkuvasti. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että tästä suuresta kryptovaluuttojen määrästä johtuen kaikki eivät toimi ensimmäisenä liikkeelle lasketun Bitcoinin tapaan hajautetun yhteisön hallitsemina. Usein näiden vaihtoehtovaluuttojen (altcoins) kehitystyöstä vastaa yksi fintech-yritys.

Usein kryptovaluutoilla on erilaisia käyttötarkoituksia ja niitä onkin pyritty luokittelemaan käyttötarkoitusten mukaan. Luokittelu ei ole ihan yksiselitteinen ja edelleen käydään keskustelua siitä onko edes olemassa erilaisia kryptovaluuttoja.

Varsin yleinen tapa jaotella kryptovaluuttoja on kuitenkin niiden käyttötarkoitus, joten otetaan ne esille. Aiheesta tarkemmin osoitteessa: https://messari.io/article/messari-classifications.

Maksamiseen käytettävät kryptovaluutat
Digitaalisena rahana toimivat kryptovaluutat, joista osa kilpailee fiat-rahan kanssa ja osa on keskittynyt toimimaan tietyllä toimialalla tai tietyssä käyttötarkoituksessa.

Krakenin (kryptovaluuttapörssi) mukaan tähän tarkoitukseen olevia kryptovaluuttoja ovat Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Chainlink (LINK), EOSIO (EOS), Stellar (XLM), Cardano (ADA), Monero (XMR), Tron (TRX), Dash (DASH), Ethereum Classic (ETC), Zcash (ZEC), Basic Attention Token (BAT), Algorand (ALGO), Icon (ICX), Waves (WAVES), OmiseGo (OMG), Gnosis (GNO), Melon (MLN), Nano (NANO), Dogecoin (DOGE), Tether (USDT), Dai (DAI), Siacoin (SC), Lisk (LSK), Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM), Augur (REP).

Infrastruktuurina toimivat kryptovaluutat
Näitä kutsutaan usein myös alustoiksi tai englanninkielisellä termillä platform. Tunnetuin ja laajimmin käytössä oleva on Ethereum, johon voidaan kehittää erilaisia sen lohkoketjussa toimivia sovelluksia. Nämä alustat voisi mieltää tutummin tietokoneista ja älypuhelimista tuttuihin käyttöjärjestelmiin, kuten Windows, Android ja Linux. Näille kullekin käyttöjärjestelmälle voidaan rakentaa niissä toimivia sovelluksia.

Kraken on luokitellut tähän kategoriaan kryptovaluutat Ethereum (ETH), Ethereum Classic (ETC), Icon (ICX), EOSIO (EOS), OmiseGo (OMG), Cardano (ADA), Tron (TRX), Algorand (ALGO), Waves (WAVES), Lisk (LSK), Tezos (XTZ), Cosmos (ATOM).

Rahoitustarkoituksessa (DeFi) käytettävät kryptovaluutat
Tämän tyyppisillä kryptovaluutoilla voidaan tarjota joukkorahoitusta esim. alkuvaiheessa olevaan kryptoprojektiin. Monimutkaisemmilla kryptoilla saatetaan tarjota rahoituspalvelua luotonantoon ja lainanottoon.

Rahoitukseen liittyviksi kryptovaluutoiksi Kraken katsoo nämä: Gnosis (GNO), Melon (MLN), Augur (REP), Compound (COMP), Aave (LEND).

Palveluihin suuntautuvat kryptovaluutat
Nämä kryptovaluutat tarjoavat työkaluja lohkoketjussa olevan tiedon yhdistämiseksi todellisen maailman sovelluksiin. Krakenin luokituksen mukaan tähän kategoriaan kuuluvat: Chainlink (LINK), Siacoin (SC), Storj (STORJ).

Viihteeseen ja mediaan keskittyvät kryptovaluutat
Aivan kuten nimestä voi päätellä, media- ja viihdealan kryptovaluutat pyrkivät palkitsemaan käyttäjiä sisällöstä, peleistä, uhkapeleistä tai sosiaalisesta mediasta. Toistaiseksi tähän kategoriaan Krakenin listalla on luokiteltu vain Basic Attention Token (BAT).

Kryptovaluuttojen jaottelua näkee myös erilaisilla termeillä, joten otetaan ne myös tähän.

Vakaat valuutat (stablecoins)
Nämä ovat kryptovaluuttoja, joiden arvo on usein sidottu johonkin toiseen omaisuuteen. Ne voidaan sitoa fiat-valuuttoihin, kuten Yhdysvaltain dollariin tai euroon, muihin kryptovaluuttoihin, jalometalleihin tai näiden yhdistelmään. Fiat näyttää olevan suosituin vaihtoehto markkinoilla juuri nyt, eli yksi yksikkö stablecoinia on 1 US dollari. Stablecoinit on suunniteltu torjumaan kryptovaluuttojen hintoihin liittyvää heilahtelua.

Tunnetuimpia stablecoineja ovat Tether (USDT), TrueUSD (TUSD), Gemini (GUSD) ja USD Coin (USDC).

Vaihtoehtovaluutat (altcoins)
Käytännössä kaikki muut kryptovaluutat paitsi ensimmäisenä luotu Bitcoin. Tunnetuin Ethereum (ETH) on maailman ensimmäinen ohjelmoitava lohkoketju, johon sovelluskehittäjät voivat tehdä hajautettuja sovelluksia (dApps) ja älysopimuksia.

Poletit (token)
Toisin kuin Bitcoin ja altcoinit, tokenit eivät pysty toimimaan itsenäisesti ja ovat riippuvaisia toisen kryptovaluutan verkosta. Tämä tarkoittaa, että niillä ei ole omaa hajautettua kirjanpitoa (DLT) tai lohkoketjua, vaan ne on rakennettu olemassa olevan kryptovaluutan lohkoketjun päälle. Tällä hetkellä suosituin token-alusta on Ethereum, jonka lohkoketjuun luodut tokenit käyttävät ERC20-standardia.